Welke financiële potjes heb je nodig als Zzp’er in de zorg

dec 4, 2023

Home » Blog » Welke financiële potjes heb je nodig als Zzp’er in de zorg

Als je zelfstandige bent in de zorg, betekent dit dat je niet alleen zorgt voor de gezondheid van je patiënten, maar ook voor je eigen geldzaken moet zorgen. Het is belangrijk om niet alleen goed te zijn in je medische werk, maar ook om slim met je geld om te gaan. In deze blog bespreken we belangrijke financiële zaken waar je rekening mee moet houden en “potjes” die je zou moeten hebben als zelfstandige in de zorg.

Het maken van potjes

Als Zelfstandige in de zorg is het verstandig om verschillende potjes te maken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld verschillende spaarrekeningen aan te maken. Dit kan bij je eigen bank, of een externe spaarbank zoals bijvoorbeeld Bunq of Knab waar je vaak ook nog hogere rente kan ontvangen op deze spaarrekeningen.

Het voordeel van je geld vastzetten op verschillende spaarrekeningen is dat het overzichtelijk blijft, daarnaast vereist het een extra stap om het uit te geven waardoor je dit waarschijnlijk minder snel doet.

In deze blog behandelen we een paar spaarpotjes die wij zouden adviseren als Zzp’er.

Salaris

Allereerst is het belangrijk om een potje aan te maken waarmee jij je salaris gaat uitkeren. Idealiter groeit dit potje elke maand, zodat je jezelf een vast salaris kunt uitbetalen. Het is slim om te streven naar een stabiel maandelijks salaris en niet willekeurig bedragen uit te keren.

Stel je hebt in juni €6.000 verdiend en in juli €2.000 omdat dit bijvoorbeeld een slechtere maand is of je bijvoorbeeld op vakantie bent geweest. Blijf dan een vast salaris uitkeren zoals bijvoorbeeld 2.500. Dit creëert financiële stabiliteit, niet alleen zakelijk, maar ook privé.

Wanneer dit potje blijft groeien kun je het overige geld gaan stoppen in je spaarpotjes die we zo dadelijk gaan behandelen in deze blog. Wanneer het potje daarna nog verder blijft groeien kun je er bijvoorbeeld voor kiezen een winst potje te maken waarin je jezelf een keer een leuke bonus kan geven.  

Na een jaar op deze manier gewerkt te hebben kun je gaan kijken of je met jezelf evalueren of je je salaris moet aanpassen. Het advies is om hier na 1 jaar nog wel voorzichtig mee te zijn omdat je waarschijnlijk nog niet z’n hoge buffers hebt opgebouwd.

Buffer

Het volgende potje is dan ook de buffer, Een buffer is erg belangrijk!  Het is eigenlijk financiële vangnet dat je alleen gebruikt wanneer het echt nodig is.

Dit zorgt ervoor dat wanneer je zonder werk komt te zitten door wat voor reden dan ook je nog steeds je vaste lasten kan betalen zoals je Hypotheek, abonnementen, auto enz.  

Zorg in ieder geval dat je 4-6 maanden salaris als buffer hebt staan, Dus is je Salaris 2.500 euro zorg dan dat je minstens 10.000 op deze rekening hebt staan.  Dit geld kom je niet aan, alleen wanneer het echt nodig is! Het wordt ook niet geadviseerd dit geld te beleggen i.v.m. de risico’s die daaraan verbonden zitten. Stort de beurs in dan ben jij dadelijk je buffer kwijt. En kun je in de diepe problemen komen.

Belastingen

Hier Heb je als Zzp’er in de zorg minder mee te maken omdat er veel vrijstellingen van belasting zit op de zorg. Toch is het belangrijk dat je dit in de gaten blijft houden zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Na je inschrijving bij de KvK krijg je een bericht van de belastingdienst waarin beschreven staat of jij verplicht bent gesteld om btw-aangifte te doen.  Kijk op de website van de Kvk wanneer je meer vragen hebt over belasting betalen als Zzp’er

Wanneer je uitgaves maakt en verplicht bent gesteld btw-aangifte te doen is het advies om ook hiervoor een spaarpotje aan te maken.  

Het is belangrijk om je BTW (Belasting over Toegevoegde Waarde) apart te zetten telkens als er een betaling binnenkomt. Dit geld is niet voor jou, maar voor de belastingdienst.

Na elke kwartaal-Btw-aangifte kan het zijn dat je een saldo overhoudt. Dit komt doordat je bijvoorbeeld ook inkopen hebt gedaan, waarop je BTW terug kunt vragen. Het overschot aan saldo na de Btw-aangifte kun je gebruiken voor wat jij maar wilt. Het is een soort reserve die je kunt aanwenden voor andere zakelijke uitgaven of doelen.

Pensioen

Als zzp’er heb je na pensionering natuurlijk recht op AOW. Wil je een hoger pensioen? Dan moet je dat zelf regelen. Dit kun je doen door daar je gehele zelfstandige carrière een bepaald vast bedrag per maand apart te zetten.

Mijn advies is om dit op een aparte rekening te doen zodat je daar niet aan kan komen. Dit kan een langere termijnen beleggingsrekening zijn of een rekening met hoge rente zoals Bunq.

Belastingvoordeel Pensioenpot

Als je geld opzijzet voor je pensioen, zijn er belastingvoordelen. Dit betekent dat het bedrag dat je in je pensioenpotje stopt, aftrekbaar is. Dit betekent dat je een deel van dat geld terugkrijgt wanneer je je belastingaangifte doet. Het geld dat je in je pensioenpotje hebt, wordt niet meegerekend als vermogen in box 3, wat betekent dat je geen belasting betaalt over de waarde van je pensioenspaarpotje.

Wanneer je stopt met werken en met pensioen gaat, moet je belasting betalen over het bedrag dat je ontvangt. Het voordeel is dat je tijdens het sparen en opbouwen van je pensioenpotje belastingvoordelen hebt genoten.

Vragen over dit bericht of iets anders?

We staan voor je klaar!