Update: Handhavingsmoratorium

jul 3, 2024

Home » Blog » Update: Handhavingsmoratorium
Zzp'er handhavingsmoratorium

Ben jij zzp’er in de zorg? Dan is het wellicht belangrijk om te weten dat het handhavingsmoratorium vervalt per 1 januari 2025.

Mijn naam is Dorus Martin en ik werk voor de Koraalgroup! Ik ga de komende tijd door middel van blogs en updates via de mail jullie op de hoogte houden van de situatie rondom zzp’ers. Lees snel verder! Voor vragen kun je altijd contact met mij opnemen!

Als lid van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) beschikken wij over de meest recente informatie en kunnen wij je goed informeren over de komende veranderingen. Door hier verduidelijking over te geven, proberen wij onzekerheden bij jullie als zzp’ers weg te nemen. het is namelijk nog al wat!

Afgelopen dinsdag hebben wij een bijeenkomst gehad met de ABU en andere betrokkenen, waarbij we in gesprek zijn gegaan met de Belastingdienst. Hierdoor hebben wij de meest up-to-date informatie over wat er verandert voor zzp’ers in de zorg. Hieronder zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij.

Wat verandert er ten aanzien van voorgaande jaren?

  1. Schijnzelfstandigheid Vanaf 1 januari gaat er gehandhaafd worden op de inzet van zzp’ers om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Dit kan gevolgen hebben voor jou als zzp’er!
  2. Verhoogde Aandacht voor Handhaving Van verschillende zorgorganisaties horen we nu al dat zij te maken krijgen met aangescherpte handhavingsactiviteiten. Dit gebeurt in de vorm van bedrijfsbezoeken en boekenonderzoeken door de Belastingdienst. Dit betekent dat de controle op zzp’ers nu al intensiever wordt.
  3. Einde Handhavingsmoratorium Tot 1 januari 2025 geldt het handhavingsmoratorium. Tijdens een onderzoek door de Belastingdienst kan er geconstateerd worden dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. In dat geval geeft de Belastingdienst een aanwijzing, waardoor de organisatie drie maanden de tijd krijgt om de situatie te herstellen.
  4. Nieuwe Regeling per 1 Januari 2025 Vanaf 1 januari 2025 vervalt de mogelijkheid van de aanwijzing. Dit betekent dat de Belastingdienst direct een correctieverplichting en een naheffingsaanslag kan opleggen, eventueel met een boete. Meestal komt de rekening hiervan bij de zorgorganisatie te liggen.
  5. Arbeidsrelatie onder Gezag Volgens de Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt een situatie waarin iemand werkt onder gezag van een ander, daarvoor arbeid verricht en een beloning ontvangt, gezien als een arbeidsrelatie. Dit betekent dat er sneller sprake kan zijn van schijnzelfstandigheid dan voorheen.

Wat betekent dit voor jou als zzp’er?

Door de nieuwe regeling per 1 januari 2025 kan het zijn dat zorginstellingen strenger gaan zijn met het opvullen van diensten door zzp’ers. Dit omdat zij uiteindelijk voor forse boetes komen te staan als zij niet aan deze regels voldoen.

Dit zou het gevolg kunnen hebben dat zorginstellingen weer teruggaan naar de vaste diensten en detacheerders in plaats van de zzp’er.

Wij begrijpen dat deze veranderingen voor jou als zzp’er in de zorg veel invloed kan hebben, en dat je dit voor wil zijn om niet straks zonder werk te zitten.

Daarom willen wij je graag helpen en ondersteunen in deze overgangsperiode. Door middel van blogs op onze website zullen wij je de komende tijd op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Ook zal ik alle updates rondom deze kwestie sturen via de mail, zodat jullie hier zo snel mogelijk op kunnen anticiperen! Laat je e-mailadres onder aan de blog achter als jij ook op de hoogte gehouden wilt worden van alle laatste updates! Via dit mail contact is het ook altijd mogelijk vragen te stellen, dan kijken wij gericht naar jouw situatie.

Blijf op de hoogte, dan vinden we samen een oplossing!

Wij komen graag met je in contact om samen te kijken naar een gepaste oplossing voor jouw situatie. Meld je aan door je e-mailadres achter te laten! Dan houden wij je op de hoogte van updates! Of je nu vragen hebt over de nieuwe regels, advies wilt over je zzp-constructie of gewoon meer wilt weten over de handhaving, wij staan voor je klaar. Laat je e-mailadres achter en dan kijken we samen naar de beste strategie voor jouw toekomst in de zorg.


Vragen over dit bericht of iets anders?

We staan voor je klaar!