Update: Pensioenregeling

jul 31, 2024

Home » Blog » Update: Pensioenregeling
Pensioenregeling zzp'ers in de zorg

Een nieuwe update voor de zzp’er in de zorg, deze keer over de veranderingen rondom de verplichte pensioenregeling!

Mijn naam is Dorus Martin en ik werk voor de Koraalgroup waar Kommpass voor de zzp’er in de zorg onderdeel van is. Ik heb beloofd om jullie op de hoogte te houden en te informeren over de status voor de zzp’er. Want er zijn nogal wat veranderingen, lees snel verder!

Enquête

Ik heb namens de Koraalgroup, naar het zorgpersoneel dat het afgelopen jaar voor ons gewerkt heeft een enquête gestuurd. Hier kon de zzp’er antwoord geven op gerichte vragen rondom de veranderingen om ons een inzicht te geven van de huidige werksituatie van de zzp’er. Op basis van de resultaten ga ik de komende tijd informatieve blogs schrijven, zo kunnen we uiteindelijk ook de zzp’er beter helpen met een passend advies.

Uit de enquête is gekomen dat onder de zzp’ers er nog weinig kennis is over de veranderingen rondom de verplichte pensioenregeling.  Vandaar deze blog, heb je na deze blog nog vragen? Neem dan contact met ons op, ik of mijn collega’s helpen je graag!

De Verplichte Pensioenregeling

Vanaf 2025 wordt het voor zzp’ers verplicht om deel te nemen aan een pensioenregeling. Dit is een grote verandering, aangezien pensioenopbouw tot nu toe vaak vrijwillig was en veel zzp’ers hier om verschillende redenen niet aan meededen. De overheid wil hiermee zekerstellen dat iedereen, ook zelfstandigen, voldoende pensioen opbouwen om van een comfortabele oude dag te kunnen genieten.

Hoeveel moet er ingelegd worden.

Hoewel de exacte details nog worden uitgewerkt, zal de verplichte pensioenpremie gebaseerd zijn op een percentage van je inkomen. Dit betekent, hoe meer je verdient, hoe meer je zult bijdragen aan je pensioen. Dit systeem zorgt ervoor dat de lasten eerlijk worden verdeeld en dat iedereen naar draagkracht bijdraagt.

Flexibiliteit voor Wisselende Inkomsten

Een van de grootste uitdagingen voor zzp’ers is dat inkomsten vaak variabel zijn. De nieuwe regeling houdt hier rekening mee. Er zullen opties zijn om je inleg aan te passen aan je inkomen van dat jaar, waardoor je niet vastzit aan een vaste premie die je misschien niet altijd kunt betalen. Dit is een geruststellende gedachte.

Professioneel Beheer van je Pensioen

De pensioenpremies zullen worden beheerd door professionele pensioenfondsen. Dit betekent dat je geld op een verantwoorde en veilige manier wordt belegd. Het idee is dat deze fondsen beter in staat zijn om stabiele rendementen te behalen dan wanneer iedereen individueel zou proberen te beleggen. Dit zou uiteindelijk moeten leiden tot een hoger en stabieler pensioen.

Zijn er uitzonderingen?

Er zullen waarschijnlijk enkele uitzonderingen en vrijstellingen zijn, bijvoorbeeld voor oudere zzp’ers die al dicht bij hun pensioenleeftijd zijn of voor zelfstandigen met een laag inkomen. Dit is bedoeld om te voorkomen dat de regeling een te zware last wordt voor diegenen die zich in een moeilijke financiële situatie bevinden.

Wat betekent dit voor jou?

Het is begrijpelijk dat deze nieuwe regeling gemengde gevoelens oproept. Aan de ene kant zorgt het voor meer zekerheid en een betere financiële toekomst. Aan de andere kant kan het voelen als een extra verplichting en kostenpost. Het belangrijkste is om je goed te informeren en je voor te bereiden op deze veranderingen.

Naast het handhavingsmoratorium is dit iets waar jij het aankomend jaar als zzp’er mee te maken gaat krijgen.  Overweeg hoe je je huidige financiële planning kunt aanpassen en welke stappen je kunt nemen om het meeste uit deze nieuwe regeling te halen. De volgende blog zal gaan over je bedrijfsrisico verzekering, omdat wij hebben gehoord dat hier ook nog veel vragen over zijn.

Mocht je hier verdere vragen of toevoegingen op hebben dan staan wij voor je klaar!

Bedankt voor het lezen, en blijf vooral vragen stellen en jezelf informeren! Dan kom je straks niet voor een verassing te staan.


Dorus Martin

Kommpass

Vragen over dit bericht of iets anders?

We staan voor je klaar!